Користь шоколаду для здоров'я - науково доведена

наступного разу, коли ви будете їсти шоколад, відчуття провини вже не буде. Незважаючи на те, що шоколад має не найкращу репутацію, у зв'язку з мільйонами його шанувальників, які мають не самий ідеальний вагу, користь шоколаду та його позитивний вплив на здоров'я дійсно вражають. Як виявилося, шоколад — це не просто смачно, але і корисно. Поговоримо про це.

Користь шоколаду для здоров'я - науково доведена

Шоколад виробляють з какао-бобів, які ростуть на вічнозеленому шоколадному дереві з роду Теоброма. Найперша згадка про шоколад відноситься до цивілізації ольмеків, що проживали на території сучасної Мексики. Після відкриття Америки, шоколад набрав неймовірну популярність в Європі, і попит на нього просто злетів. З тих пір шоколад придбав неймовірну популярність, і мільйони любителів цього солодкого продукту можуть насолоджуватися його унікальним, багатим смаком.

Але правда те, що вживання шоколаду позитивно позначається на здоров'ї?

Можлива користь шоколаду для здоров'я

протягом багатьох років, шоколад не кращим чином зарекомендував себе з-за своєї жирності, і з його вживанням пов'язували появу акне, надмірної ваги, підвищеного кров'яного тиску, ішемічної хвороби серця та цукрового діабету.

Тим не менш, нещодавнє відкриття біологічно активних фенольних сполук в какао змінило це сприйняття і спонукало фахівців до проведення низки досліджень щодо його впливу на атеросклероз, наслідки стресу і старіння організму, здатність регулювати кров'яний тиск. А сьогодні шоколад шанують за його величезний антиоксидантний потенціал. Читайте більше про користь какао.

Користь шоколаду науково доведена

Існують кілька науково доведених корисних ефектів від вживання шоколаду про яких читайте нижче.

Користь шоколаду в зниженні рівня поганого холестерину

Користь шоколаду для здоров'я - науково доведенаСпоживання шоколаду сприяє зниженню рівня шкідливого холестерину ЛПНЩ. У журналі «Nutrition» були опубліковані результати дослідження, в результаті якого виявили, що містяться в шоколаді рослинні стерини і флавоноли какао сприяють зниженню рівня холестерину.

Автори дослідження пишуть: "Результати показали, що регулярне вживання шоколаду, що містить стерини і флавоноли какао, поряд з обмеженим споживанням жирів, допомагає підтримувати здоров'я судин і серця в хорошому стані, знизити рівень холестерину і сприяє зниженню артеріального тиску."

Користь шоколаду у запобіганні погіршення пам'яті

Вчені Гарвардського Університету зробили відкриття, що щоденне чаркування двох чашок гарячого шоколаду допомагає значно знизити погіршення пам'яті у людей похилого віку і зберегти мозок здоровим. Вчені відзначають, що гарячий шоколад здатний допомогти поліпшити кровообіг у різних відділах мозку.

Провідний автор, Farzaneh А. Sorond, сказав:

"Т. к. різних ділянок мозку необхідна більша кількість енергії для виконання певних завдань, вони потребують поліпшене кровопостачання. Ця судинно-нервовий зв'язок відіграє важливу роль в таких захворюваннях, як хвороба Альцгеймера."

Користь шоколаду в зниженні ризику захворювань серця

Дослідження, опубліковане в BMJ (British Medical Journal) показало, що шоколад сприяє зниженню ризику розвитку захворювань серця на третину. Доповідь був представлений на конгресі європейського товариства кардіологів в Парижі, Франція.

Читайте також - Чорний шоколад підвищує увагу, покращує кровообіг.

Автори прийшли до висновку:

"На підставі даних спостережень можна припустити, що вживання шоколаду знижує ризик кардиометаболических розладів. Подальші експериментальні дослідження необхідні для підтвердження потенційно позитивного ефекту споживання шоколаду."

Користь шоколаду для здоров'я - науково доведена

Користь шоколаду в запобіганні інсульту

Канадські вчені провели дослідження за участю 44 489 осіб і з'ясували, що ті з них, хто вживає шоколад, на 22 відсотки рідше страждають від інсульту, ніж ті, хто цього не робить. Крім того, у тих, хто переніс інсульт, але регулярно вживав шоколад, на 46 відсотків нижче шанс летального результату.

Шкоду і заходи безпеки

Шоколад містить велику кількість цукру і жирів, а відповідно, дуже калорійний, тому, якщо ви намагаєтеся схуднути чи підтримуєте свою вагу, у вас повинен бути суворий ліміт на його вживання. Велика кількість цукру в більшості шоколадних цукерок також може бути причиною карієсу і зубного болю.

Крім того, існує дослідження, яке показало, що шоколад може призвести до порушення структури кісткових тканин і остеопорозу, до яких також призводить часте вживання кави.

Одне дослідження, опубліковане в Американському журналі клінічного харчування, проводилося для виявлення взаємозв'язку між вживанням шоколаду і щільністю кісткової тканини у жінок старшої вікової групи. Автори прийшли до висновку, що "літні жінки, які вживають шоколад кожен день, мають більш низьку щільність кісткових тканин".

Схожі статті:

  • Ананасовий сік - користь для здоров'я

    Ви любите ананасовий сік за його особливий, ні з чим не порівнянний смак? Але чи знаєте ви, що крім своїх неперевершених смакових якостей, натуральний ананасовий сік дуже корисний для здоров'я? В...

  • Бджолиний пилок для чоловіків, її користь для чоловічого здоров'я

    Важко переоцінити користь бджолиного пилку для чоловіків всіх віків, будь то молодий чоловік, чоловік середнього віку похилого. Включаючи прийом пилку в щоденний раціон, ви принесете велику корис...

  • Користь гриба шиітаке для здоров'я

    Кожен з вас не раз зустрічав цю назву - гриб шиітаке, і напевно вам було б цікаво дізнатися, чому ж цей гриб так популярний. Тут ми розглянемо, в чому ж користь гриба шиітаке. Шиітаке, третій за...

  • Шавлія - властивості і користь для здоров'я

    Історія використання шавлії в кулінарії і медицині надзвичайно довга. Ще в Стародавньому Єгипті він користувався великою популярністю за здатність виліковувати безпліддя. Педаний Діоскорид, грець...

  • Властивості ехінацеї. Її користь для здоров'я.

    Ехінацея на сьогоднішній день, одне з кращих природних засобів, що стимулюють імунну систему. Властивості ехінацеї надають позитивний вплив на всі органи і системи організму людини, а її застосув...