Користь апельсинів для організму людини

Апельсини є одними з найбільш популярних фруктів у всьому світі. Їх дійсне походження до цих пір залишається загадкою, але вирощування апельсинів, як вважають, розпочалася у східних Азії тисячі років тому.

Користь апельсинів для організму людини

Сьогодні їх вирощують в більшості теплих регіонів світу, і вони споживаються, або у свіжому вигляді, або у вигляді соку. Апельсини є природним джерелом клітковини, вітаміну С, тіаміну, фолієвої кислоти і антиоксидантів.

На додаток до того, що апельсини дійсно дуже смачні, вони володіють безліччю корисних для здоров'я властивостей. Так у чому ж користь апельсинів для організму людини? Для початку давайте поглянемо на їх харчову цінність, а саме, що вони несуть в наш організм.

Харчова цінність апельсинів

У наведених нижче таблицях міститься докладна інформація про всіх різних поживних речовинах, що містяться в апельсинах.

Загальна таблиця

У 100 грамах апельсинів міститься: Кількість: Калорії 47 Ккал Вода 87% Білок 0,9 г Вуглеводи 11,8 г Цукор 9,4 г Клітковина 2,4 г Загальний обсяг жирів 0,1 г Насичені жири 0,02 г Мононенасичені жири 0,02 г Поліненасичені жири 0,03 г Омега-3 0,01 г Омега-6 0,02 г Транс-жири 0 м

Вітаміни в апельсинах

У 100 грамах апельсинів міститься: Кількість: % добової норми: Вітамін A 11 мкг 1% Вітамін С 53,2 мг 59% Вітамін D 0 мкг ~ Вітамін Е 0,18 мг 1% Вітамін K 0 мкг ~ Вітамін В1 (тіамін) 0,09 мг 7% Вітамін В2 (рибофлавін) 0,04 мг 3% Вітамін В3 (ніацин) 0,28 мг 2% Вітамін В5 (пантотенова кислота) 0,25 мг 5% Вітамін В6 (піридоксин) 0,06 мг 5% Вітамін B12 0 мкг ~ Фолієва кислота 30 мкг 8% Холін 8,4 мг 2%

Мінерали в апельсинах

У 100 грамах апельсинів міститься: Кількість: % добової норми: Кальцій 40 мг 4% Залізо 0,1 мг 1% Магній 10 мг 3% Фосфор 14 мг 2% Калій 181 мг 4% Натрій 0 мг ~ Цинк 0,07 мг 1% Мідь 0,05 мг 5% Марганець 0,03 мг 1% Селен 0,5 мкг 1%

Вуглеводи в апельсинах

Апельсини переважно складаються з вуглеводів і води, і містять дуже низькі кількість білків і жирів, що робить їх низькокалорійним продуктом. Прості цукру, такі як глюкоза, фруктоза і сахароза, є домінуючою формою вуглеводів в апельсинах. Саме завдяки цим сахарів, апельсини мають солодкий смак.

Незважаючи на вміст цукру, апельсини мають низький глікемічний індекс (ГІ) - від 31 до 51. Це є мірою того, наскільки швидко цукор надходить у кров після їжі. Низьке значення глікемічного індексу дає численні переваги для здоров'я. Низький глікемічний індекс пояснюється тим, що апельсини багаті поліфенолами і клітковиною, які регулюють підвищення цукру в крові.

Клітковина в апельсинах

Апельсини є хорошим джерелом клітковини (харчових волокон). Тільки в одному великому апельсині (184 г) міститься близько 18% рекомендованої добової дози клітковини. Основними харчовими волокнами, присутніми в апельсинах, є пектин, целюлоза, геміцелюлоза і лігнін.

Завдяки клітковині, користь апельсинів для організму людини дуже висока і дає безліч переваг і вигод для здоров'я.

Клітковина покращує функції травної системи і створює сприятливе середовище для розвитку корисної мікрофлори кишечника, в результаті чого наша імунна система посилюється, а хвороботворні бактерії та патогени гинуть.

Клітковина також може сприяти зниженню маси тіла і рівня шкідливого холестерину в крові, що запобігає утворенню холестеринових бляшок, які призводять до виникнення захворювань серцево-судинної системи, інфарктів і інсультів.

Вітаміни і мінерали в апельсинах

Користь апельсинів для організму людиниАпельсини є хорошим джерелом декількох вітамінів і мінералів, особливо вони багаті вітаміном С, тіаміном, фолієвою кислотою і калієм.

  • Вітамін С: апельсини є відмінним джерелом вітаміну С. Один великий апельсин може забезпечити більше 100% від рекомендованої добової дози.
  • Тіамін: один з вітамінів групи B, також званий вітаміном В1. Присутній в різних продуктах харчування.
  • Фолат: також відомий під назвою вітамін B9 або фолієва кислота. Фолат дуже важливий для організму і міститься в багатьох харчових продуктах рослинного походження.
  • Калій: апельсини є хорошим джерелом калію. Високе споживання калію допомагає знизити кров'яний тиск у людей з гіпертонією і робить благотворний вплив на серцево-судинну систему.

Інші корисні речовини в апельсинах

Апельсини багаті різними рослинними біологічно активними сполуками, які, як вважають, приносять велику користь для організму людини. Двома основними класами рослинних антиоксидантів в апельсинах, є каротиноїди і феноли (фенольні сполуки).

Феноли

Апельсини є відмінним джерелом фенольних сполук, особливо флавоноїдів, які і володіють більшою частиною антиоксидантних властивостей.

  • Гесперидин: цитрусовий флавоноїд, який є одним з основних антиоксидантів в апельсинах.
  • Антоціани: клас антиоксидантних флавоноїдів, знайдених в кривавих апельсинах. Саме ці сполуки надають кривавим апельсинів криваво-червоний колір.

Каротиноїди

Всі цитрусові багаті каротиноїдами (клас антиоксидантів, які надають апельсинів помаранчевий колір).

  • Бета-криптоксантин: один з найпоширеніших каротиноїдів антиоксидантів в апельсинах. Організм здатний перетворювати його у вітамін А.
  • Лікопін: антиоксидант, виявлений у великих кількостях в апельсинах з червоною м'якоттю (апельсин Кара Кара). Він також міститься в помідорах і грейпфрутах і має безліч різних корисних властивостей.

Лимонна кислота

Апельсини та інші фрукти з сімейства цитрусових, містять велику кількість лимонної кислоти і цитратів, які дають кислинку. Дослідження показують, що лимонна кислота і цитрати, що містяться в апельсинах, можуть допомогти запобігти утворенню каменів у нирках.

Схожі статті:

  • Дієта для очищення організму - задумайтесь

    Очищати організм можна різними способами, їх винайшли за всю історію чимало. Є системи очищення, просто заганяють людину в жорсткі рамки, які вимагають витримки і залізної волі, але є також дуже...

  • Ананасовий сік - користь для здоров'я

    Ви любите ананасовий сік за його особливий, ні з чим не порівнянний смак? Але чи знаєте ви, що крім своїх неперевершених смакових якостей, натуральний ананасовий сік дуже корисний для здоров'я? В...

  • Користь кабачків цукіні для здоров'я

    Кабачки цукіні є універсальною їжею. Їх можна вживати в сирому або вареному вигляді і з'їдаються вони практично не залишаючи відходів, тобто повністю. Кабачки цукіні, крім харчової цінності волод...

  • Користь шоколаду для здоров'я - науково доведена

    наступного разу, коли ви будете їсти шоколад, відчуття провини вже не буде. Незважаючи на те, що шоколад має не найкращу репутацію, у зв'язку з мільйонами його шанувальників, які мають не самий і...

  • Як схуднути на дієті на апельсинах і яйцях без шкоди для здоров'я?

    Одним з найбільш ефективних способів скинути зайву вагу вважається дієта на апельсинах і яйцях. Нижче будуть дані рекомендації складено меню, тому всі охочі зможуть спробувати цей спосіб боротьби...