Як позбутися від запору під час вагітності - 11 рекомендацій

Вагітність, як правило, чудовий і кілька неспокійний період для більшості жінок.

Як позбутися від запору під час вагітності - 11 рекомендацій

Неможливо описати словами те почуття, коли інша істота стрімко росте всередині вас, рухаючись і спілкуючись з вами. Для більшості жінок, це варто дрібних неприємностей і можливих проблем зі здоров'ям, таких як запор.

Багато жінок страждають від запорів під час вагітності. В одному дослідженні було виявлено, що цей стан виникає приблизно у 25% всіх вагітних жінок. Часто буває так, що жінкам ніяково говорити про свою проблему, тому деякі вагітні страждають мовчки, поки їх стан не ускладнюється до такої міри, коли вже важко що-небудь зробити самостійно, не вдаючись до використання спеціальних фармацевтичних препаратів.

Так що ж ви можете зробити, щоб не доводити себе до такого? Як позбутися від запору під час вагітності? Спочатку давайте дізнаємося, які причини виникнення запорів при вагітності.

Причини

Ось 4 основні причини виникнення запорів під час вагітності:

Запор, пов'язаний зі зниженням споживання їжі і води

Якщо ви страждаєте від вкрай тяжкої нудоти на ранніх термінах вагітності, вам може бути досить складно що-небудь вживати і пити достатню кількість рідини. Якщо у вас спостерігається постійна блювота, це може призвести до зневоднення, що може стати причиною затвердіння калових мас.

Запор, пов'язаний з гормональними змінами

Гормональні зміни, має місце бути на пізніх термінах вагітності можуть призвести до розслаблення певних м'язів, у тому числі тих, які просувають їжу по шлунково-кишковому тракту. Це може перешкоджати легкому просування продуктів з ШКТ, особливо якщо у вашому щоденному раціоні харчування бракує клітковини і води. На жаль, у багатьох препаратах від запору присутній аспартам (штучний підсолоджувач) та інші шкідливі компоненти, яких краще уникати під час вагітності.

Запор, пов'язаний з раціоном харчування

Важливо розуміти, що рафіновані борошняні вироби, такі як макарони, хліб, торти та тістечка, або рафінований білий рис, втратили все або практично всю клітковину. Це подібно до того, коли ви счищаете всю шкірку з яблука, що позбавляє його багатьох корисних властивостей.

Готові борошняні вироби не в змозі швидко просуватися по шлунково-кишковому тракту. Рафіновані продукти викликають запори, поглинаючи будь-яку рідину, потрапляє в ШКТ, створюючи тим самим тверді маси, здатні розтягувати ваш кишечник. Це може посилити проблеми в період гормональних змін, що відбуваються під час вагітності.

Запор, пов'язаний з прийомом добавок заліза

Прийом добавок заліза також є частою причиною виникнення запорів під час вагітності. Звичайні добавки заліза досить погано засвоюються в процесі травлення, і лише малий відсоток заліза потрапляє в кровотік. Більша його частина залишається в кишечнику.

Решту залізо зв'язується з іншими неперетравленими речовинами, стаючи липкими як смола, що заважає цій масі просуватися по кишечнику. Вагітна жінка не потребує добавки заліза до тих пір, поки її раціон харчування повністю задовольняє потреби її організму, так і зростаючого плоду.

Якщо ви не в змозі отримати достатньої кількості заліза з вашого щоденного раціону, існують рослинні екстракти, заповнюють недолік цього мікроелемента, не викликаючи запорів. Коригування раціону харчування та припинення прийому препаратів заліза, досить швидко приносить полегшення і запор минає.

Ви можете отримувати залізо в необхідній кількості, вживаючи свіжу зелень, м'ясо, а також беручи харчові добавки, таких як чорна патока і пивні дріжджі, а також трав'яний екстракт з великим вмістом заліза. Якщо ви хочете збільшити кількість спожитого заліза, кращим виходом для вас буде консультація з дієтологом.

Налаштуйте ваш раціон харчування для профілактики і лікування закрепів

Як позбутися від запору під час вагітності - 11 рекомендаційНалаштуйте ваш раціон

Питання раціону харчування вагітної є повинне бути найбільш важким, так як існує безліч історій людей, які говорять про те, що являє собою хороша дієта в цей період життя жінки.

Ви, ймовірно, вже отримали з цього приводу напуття від друзів, родичів та інших людей, які, грунтуючись на своєму досвіді, рекомендували вам правильний раціон харчування.

Неважливо, ви вегетаріанець або м'ясоїд, ваш щоденний раціон під час вагітності повинен містити:

  • Достатню кількість білка.
  • принаймні кілька порцій сирих і варених зелених овочів.
  • Настільки багато кольорових овочів, наскільки ви можете з'їсти.
  • Деяку кількість фруктів.
  • Молочні продукти хорошої якості для постачання організму кальцієм або прийом добавок кальцію якщо ви не можете вживати молочне.
  • Близько 6 столових ложок насичених жирів у вигляді вершкового масла, кокосового масла або тваринних жирів.
  • Близько 4 столових ложок мононенасичених жирів, таких як масло авокадо, оливкова олія, горіхи і горіхові масла.
  • Близько 2 чайних ложок поліненасичених жирів, таких як масло печінки тріски, лляне масло, масло примули вечірньої, масло чорної смородини або масло огірочника.

Раціон харчування вагітної жінки чи матері, яка годує груддю повинен постачати її в цілому, приблизно 2600 ккал в добу. Якщо ваш раціон вміщує в себе достатню кількість потрібних продуктів харчування, це має запобігти виникнення запору.

Аборигени і ескімоси віддавали перевагу продуктам харчування, що містить велику кількість жирів, що допомагало їх кишечнику з легкістю просувати його вміст. Їх раціон харчування містив мала кількість вуглеводів, але до тих пір, поки вони споживали достатню кількість жирів, це не було для них проблемою. Вам слід уникати вживання термічно оброблених олій, таких як олія з рисових висівок, масло каноли, олія ріпаку та сої та інших рослинних олій так як вони рясніють канцерогенами, що викликають рак.

Що стосується хлібопродуктів, то вони повинні бути виготовлені з цілісного зерна і бути настільки свіжі, наскільки це можливо.

Просто життєво важливо вживати фрукти й овочі з шкіркою, а не очищеними, за винятком бананів, апельсинів, ківі тощо, т. к. шкірка фрукта або овоча містить величезну кількість вітамінів і мікроелементів. Шкірка також містить багато клітковини, що сприяє більш легкому просування їжі по кишечнику, особливо міститься в таких фруктах і овочах, як яблука, морква і картопля. Якщо ви не купуєте фрукти і овочі, вирощені в природних умовах без застосування пестицидів, гербіцидів та ін. шкідливих речовин, перед вживанням цих продуктів вам необхідно ретельно вимивати їх.

Пробіотики є мікроорганізмами, які корисні для травної системи, що допомагають належним чином розщеплювати продукти харчування. Якщо ви приймали антибіотики, ваша порушена мікрофлора, що може стати причиною виникнення запору. Навіть якщо ви вже не приймаєте лікарські засоби, вам необхідно приймати пробіотики для нормалізації мікрофлори кишечнику. Ви можете придбати їх у вигляді харчових добавок в аптеці або магазинах здорової їжі, або можете щодня вживати натуральні ферментовані продукти харчування, такі як:

  • Натуральний йогурт
  • Кефір
  • Чайний гриб
  • Лакто-ферментовані соління
  • Кисломолочні продукти
  • Квашену капусту

Дізнайтеся більше про правильне харчування вагітної.

Схожі статті: