Харчове отруєння - причини, симптоми, лікування, профілактика

Гостре харчове розлад, більш відоме під назвою харчове отруєння, є результатом вживання заражених, зіпсованих або токсичних продуктів харчування.

Харчове отруєння - причини, симптоми, лікування, профілактика

Найбільш поширеними симптомами харчового отруєння є нудота, блювота і пронос. Виникнення харчового отруєння не є незвичайним, оскільки досить поширене.

Причини

Більшість харчових отруєнь виникають з трьох основних причин:

Бактерії

Найбільш поширеною причиною виникнення харчового отруєння є бактеріальне зараження. До найпоширенішим бактеріям, що викликають отруєння, відносяться:

  • кишкова паличка
  • лістерії
  • сальмонели (викликають сальмонельоз)

Сальмонела є найбільшим винуватцем виникнення серйозних випадків харчових отруєнь. Кампілобактер і Ботулина (викликає ботулізм) – не настільки поширені, але дуже небезпечні для життя бактерії, що викликають гостре харчове отруєння.

Паразити

Харчове отруєння, викликане паразитами, трапляється не так часто, як отруєння, викликані бактеріями, але зараження паразитами допомогою вживання продуктів харчування як і раніше дуже небезпечно. Токсоплазма є паразитом, найбільш часто викликають харчове отруєння. Цей паразит знаходиться у великій кількості в котячих лотках (туалетах для котів). Паразити можуть жити в шлунково-кишковому тракті непоміченими протягом багатьох років, проте, у людей з ослабленою імунною системою і вагітних жінок існує серйозний ризик виникнення побічних ефектів. Читайте про ознаки зараження паразитами і методи позбавлення від них – Очищення організму від паразитів - рішення безлічі проблем.

Віруси

Харчове отруєння може бути викликане вірусом. Норовирусная інфекція (Норовірус або вірус Норуолк), щорічно викликає більше 19 мільйонів випадків харчового отруєння, і в рідкісних випадках, таке отруєння може бути фатальним. Саповирус, Ротавірус і Астровирус можуть також викликати симптоми отруєння, але вони менш поширені. Вірус гепатиту А, також може передаватися через їжу, викликаючи серйозне захворювання під назвою Хвороба Боткіна (Гепатит А).

Як відбувається зараження

Збудники можуть бути знайдені практично на всіх вживаних людьми продуктах харчування. Тим не менш, термічна обробка здатна повністю знищити всі хвороботворні мікроорганізми, присутні на продуктах харчування, перш ніж вони опиняться на нашій тарілці. Сирі продукти є поширеним джерелом патогенів, що викликають харчове отруєння, оскільки вони не обробляються високими температурами.

Іноді їжа стикається з мікроорганізмами, які містяться у фекаліях. Найбільш часто це відбувається в результаті того, що людина не миє руки перед приготуванням їжі.

Найчастіше різного роду патогени, що викликають кишкові інфекції, присутні у таких продуктах, як м'ясо, яйця і молочні продукти. Вода також може бути заражена мікроорганізмами, що викликають отруєння.

Хто знаходиться в групі ризику

Харчове отруєння може статися у будь-якої людини, а статистика говорить про те, що практично кожний чоловік за все своє життя щонайменше один раз відчував цей стан.

Однак деякі групи населення піддаються більшому ризику, ніж інші. Будь-яка людина з пригніченою імунною системою або аутоімунним захворюванням знаходиться в зоні підвищеного ризику розвитку харчового отруєння і пов'язаних з ним ускладнень.

Фахівці стверджують, що вагітні жінки більше схильні до ризику у зв'язку з тим, що їх організми справляються зі змінами в метаболізмі і серцево-судинної системи (див. Харчове отруєння при вагітності - запитання і відповіді). Ризик виникнення отруєнь також підвищений у літніх людей, тому що їхня імунна система вже не в змозі швидко реагувати на вторгнення патогенних мікроорганізмів. Харчове отруєння у дітей зустрічається також набагато частіше, ніж у дорослих, так як їхня імунна система ще недостатньо розвинена (див. Харчове отруєння дитини).

Симптоми

Якщо ви отруїлися, швидше за все, це не піде непоміченим. Симптоми можуть змінюватись в залежності від джерела інфекції. У переважній кількості випадків харчового отруєння зазвичай присутні принаймні три з наступних симптомів:

  • черевні судоми
  • діарея
  • блювання
  • втрата апетиту
  • незначне підвищення температури тіла
  • слабкість
  • нудота
  • головні болі

До потенційно загрозливих для життя симптомів відносяться:

  • діарея, що триває більше трьох днів
  • підвищена температура тіла (вище, ніж 38,6°C)
  • проблеми із зором або промовою
  • симптоми тяжкого зневоднення, серед яких: сухість у роті, практично повна відсутність сечі, труднощі з підтриманням водного балансу

Якщо у вас або вашого близької людини спостерігається будь-який з цих симптомів, вам необхідно негайно звернутися до лікаря.

Діагностика

Лікар може діагностувати тип харчового отруєння на основі ваших симптомів. У важких випадках можуть бути проведені аналізи крові, калу та дослідження продуктів харчування, які ви напередодні з'їли. Ваш лікар може направити вас на аналіз сечі, щоб оцінити рівень зневоднюється.

Лікування

Харчове отруєння зазвичай можна лікувати в домашніх умовах, і в більшості випадків стан хворого нормалізується протягом трьох-п'яти днів.

Якщо ви отруїлися, важливо правильно регидратировать ваш організм (заповнити рідина в організмі). Спортивні напої з високим вмістом електролітів можуть бути дуже корисні в такій ситуації. Вживання фруктових соків і кокосової води забезпечує ваш організм необхідними вуглеводами і допомагає усунути відсутність сил і млявість. Також, ви можете використовувати деякі з наступних засобів для лікування харчового отруєння в домашніх умовах.

Уникайте вживання напоїв і продуктів харчування, що містять кофеїн (кава, чорний чай, чорний шоколад), так як його вживання може викликати подразнення шлунково-кишкового тракту. Вживання трав'яних чаїв з ромашкою, м'ятою перцевої і кульбаби допомагає усунути розлад шлунка.

Прийом таких лікарських засобів, як Імодіум і Пепти-Бісмол може допомогти контролювати діарею і усунути нудоту.

Для швидкого відновлення, людям з харчовим отруєнням також дуже важливо побільше відпочивати.

У важких випадках, потерпілого можуть госпіталізувати і проводити регідратацію організму з допомогою крапельниць. У дуже важких випадках харчового отруєння, показана тривала госпіталізація, до тих пір, поки організм людини повністю не відновиться.

Дізнайтеся більше про те, як надавати першу допомогу при харчовому отруєнні.

Прогноз

Хоча харчове отруєння досить неприємне стан, а іноді і в деякій мірі хворобливе, гарною новиною є те, що більшість людей повністю одужують протягом 48 годин. Харчове отруєння може бути небезпечним для життя, проте це трапляється вкрай рідко.

Профілактика

Найкращим способом запобігання харчового отруєння є вживання безпечних продуктів харчування та уникання вживання будь-якої підозрілої їжі, яка може бути небезпечною.

Деякі продукти більшою мірою небезпечні і можуть стати причиною харчового отруєння з-за способу їх виробництва та приготування. М'ясо, птиця, яйця і молюски можуть містити патогенні мікроорганізми, що гинуть під час приготування їжі. Якщо ці продукти вживаються в сирому вигляді або вони не підготовлені належним чином, або якщо руки і поверхні, з якими контактують ці продукти не очищені після контакту, може статись отруєння.

До інших продуктів, здатним з великою часткою ймовірності викликати харчове отруєння відносяться:

  • суші та інші рибні продукти, які подають сирими або не до кінця приготованими
  • недоварені або вживаються в сирому вигляді ковбасні вироби (сосиски і сардельки)
  • м'ясний фарш, що містить м'ясо декількох тварин
  • непастеризоване молоко, сир і сік
  • сирі немиті фрукти та овочі

Завжди мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі. Переконайтеся, що ваша їжа правильно зберігається і термін її придатності не закінчився. Ретельно готуйте м'ясо і яйця. Все, що стикається з сирими продуктами має бути продезнфіковано перед повторним застосуванням з використанням інших продуктів, наприклад, обробна дошка, ножі, кухонний комбайн, м'ясорубка тощо Перед тим, як фрукти і овочі потраплять на стіл, переконайтеся, що вони ретельно вимиті.

Схожі статті: