Глютен (клейковина) і запальні захворювання мозку і нервової системи

Глютен (клейковина) є групою білкових молекул, виявлених в пшениці, ячмені, житі, камуте і полбе. За рахунок того, що глютен дуже клейкий, він прилипає до стінок тонкого кишечника, що часто призводить до порушень травної та імунної систем.

Глютен (клейковина) і запальні захворювання мозку і нервової системи

Найбільш поширеним захворюванням, пов'язаним з чутливістю організму до клейковини є целіакія, при якому ворсинки тонкого кишечника пошкоджуються і стають плоскими. Тим не менш, імунна реакція, яка відбувається при чутливості до глютену може вплинути на багато різні тканини організму, що називається - чутливість до глютену не пов'язана з целіакією. Цей стан є просто епідемією, яка є основним чинником виникнення запалень головного мозку і нервової системи. Читайте більше про функції, отруйних мозок.

До чого призводить чутливість до глютену?

Дослідження виявили зв'язок між чутливістю до глютену і розладами кожної частини нервової системи, включаючи головний мозок, спинний мозок і периферичні нерви. Чутливість до клейковини часто призводить до психічних розладів, рухових розладів, сенсорної ганглиопатии, атаксії, нейромиелиту, розсіяний склероз, захворювання мозочка, когнітивним порушенням, деменції, синдрому неспокійних ніг, мігрені, апраксія, невропатії, миоклонусу, втрати слуху і практично всіх інших неврологічних розладів.

У багатьох людей імунна система стає дуже перевантажена через чутливість до глютену та наявності інших факторів, таких як токсини, паразити, недолік вітаміну D3 і травми. Глютен може провокувати серйозні імунні реакції, навіть через кілька місяців після того, як людина спожила продукт, що містить його. Це означає, що разове вживання клейковини може викликати запалення, яке може тривати 2 - 3 місяці після цього. Ось чому так важливо повністю виключити глютен та інші подразники, що викликають запальні процеси.

Від чого виникає чутливість до глютену?

Глютен складається з глютеніну (клейка складова) та гліадину (білкова складова). Гліадин можна розділити на альфа, омега і гамма-глиадины. У більшості лабораторних аналізів тільки дивляться на антитіла альфа-гліадину, але це тільки дуже невелика частина цілої молекули. Часто результати лабораторних досліджень повертаються негативними, але в окремих випадках організм людини реагує на деякі з інших компонентів молекули клейковини.

Глютенін надає тесту із пшеничного борошна міцність і еластичність, завдяки чому вона широко використовується у випічці хлібобулочних та кондитерських виробів. Багато люди мають важкі реакції на ці молекули, але під час основного лабораторного тесту на антитіла до гліадину це неможливо відстежити.

Харчова промисловість дуже часто деамидирует молекулу гліадину, щоб зробити його розчинним у воді. Деамидированный гліадин, як було показано, здатний провокувати появу важких імунних реакцій у багатьох людей. І це неможливо побачити під час тесту на антитіла до гліадину.

Буває так, що чутливість до глютену може зовсім не такою, так як пшениця в більшості своїй вирощується з застосуванням гербіциду під назвою гліфосат. Саме наявність цього гербіциду в продуктах харчування, виготовлених з пшениці, може призводити до розладів травлення і обміну речовин. Докладно про це ви можете дізнатися тут - Ваша чутливість до глютену може бути викликана гліфосатами.

Глютен і опіоїди

Коли організм метаболізує клейковину він створює опіоїди у вигляді глютеоморфина. Аналіз крові може показати виробляє організм антитіла до глютеоморфину і продинорфину. Коли хто-небудь має чутливість до опиоидам, вступник глютен може викликати важкі симптоми абстиненції, які схожі на ефект, вироблений опіоїдними наркотиками, такими як героїн. До цих симптомів можна віднести депресію, сильні перепади настрою, нудоту і блювоту, а також аномальну активність кишечника. Це часто може тривати від кількох днів до кількох тижнів.

Перехресна імунологічна реактивність і дисфункція нервової системи

Перехресна імунологічна реактивність виникає, коли імунна система плутає один білок з іншим. Білок глютену аналогічний структурі білків нервової системи і тканин щитовидної залози. Коли організм виробляє антитіла для клейковини, він може також виробляти антитіла до власної нервової системи або до тканин щитовидної залози. Цей перехресний реактивний ефект призводить до пошкодження мозку, щитовидної залози та інших нервових тканин, коли людина вживає що-небудь, навіть з найменшої часткою клейковини.

Найбільш поширеною областю перехресної реактивності є сімейство білків, розташованих на нейронах, званих синапсины. Ці білки допомагають регулювати вивільнення нейромедіаторів. Найбільш часто це відбувається в мозочку, що може стати причиною запаморочення, порушення координації і тривожності.

Схожі статті:

  • Захворювання судин кровоносної системи

    Майже половина всіх випадків смерті в розвинених країнах пов'язана з таким захворюванням судин, як атеросклероз, при якому м'які маси жирної речовини, зокрема холестерину, накопичуються на внутрі...

  • Псоріаз - причини виникнення, фактори ризику та супутні захворювання

    Псоріаз є розповсюдженим хронічним захворюванням шкіри, що характеризується надмірною проліферацією кератиноцитів, що призводить до утворення щільних, лускатих бляшок і запалення, в результаті чо...

  • Головні болі і пов'язані з ними захворювання

    Вторинні головні болі можуть бути ознакою або симптомом більш серйозних захворювань, які можуть бути небезпечними для життя людини. З зв'язку з цим необхідно якомога швидше звернутися до лікаря д...

  • Псоріаз - захворювання

    Псоріаз-це захворювання шкіри, при якому на поверхні шкірного покриву з'являються червоні, полущені, коркообразные плями, вкриті білими лусочками. Ці плями зазвичай з'являються в області ліктів,...

  • Псоріаз - захворювання

    Псоріаз-це захворювання шкіри, при якому на поверхні шкірного покриву з'являються червоні, полущені, коркообразные плями, вкриті білими лусочками. Ці плями зазвичай з'являються в області ліктів,...