Гарбуз

ГарбузМинулий рік був зовсім не гарбузовим. Гарбуз активно цвіла, але зав'язей не утворювала. І лише в кінці серпня зав'язалося кілька гарбузів. Але вони не встигли вирости і визріти, хоча одна гарбуз була досить велика. Сподіваюся, що цей рік буде більш вдалим. Так як же виростити великі, стиглі і смачні гарбуза?

Гарбуз любить родючу, структуровану некислую грунт, добре внести під неї восени гній, приблизно 6-8 кг на 1 кв. м. Садити гарбуз краще після картоплі, капусти, цибулі, коренеплодів, бобових, трав'янистих багаторічників. Ні в якому разі не можна саджати після «родичів»: огірків, кабачків, патисонів.

Дуже добре ростуть разом гарбуз, кукурудза і спаржева квасоля. У такому разі в лунку садять разом насіння гарбуза і кукурудзи, а неподалік квасоля.

Місце повинне бути сухе і тепле, щоб і вдень добре прогрівалося і вночі сильно не остигало. І піднесений - гарбуз не любить застою води, її коріння почнуть підгнивати.

Часто садять гарбуз на компостній купі, тоді вона своїми широкими листям прикриє поверхню від сонця, в прохолоді купа швидше дійде до кондиції. Але в такому випадку гарбуз сильно збіднить компостний перегній. Рекомендується саджати поруч з компостником і направляти гарбузове батоги на купу. Відстань між лунками роблять близько 1 метра, а для сильноплетистых сортів - до 2 метрів.

При правильному зберіганні (кімнатна температура, паперові або полотняні мішечки, вологість не вище 75%.) насіння не втрачає схожість 6 -7 років. Насіння для посіву відбирають найбільш великі і наполненые. Краще їх проростити, тоді вони швидше зійдуть і крім того втратять смак і менше постраждають від шкідників. Замочують насіння за два - три дні до посіву. Спочатку 2 - 3 години потрібно потримати в теплій воді близько 50 градусів, потім тримати до наклевиванія у вологій ганчірці при кімнатній температурі.

Сіяти можна в останній декаді травня, коли грунт прогріється на глибині загортання насіння до 12 градусів. Радять вилити в кожну лунку перед посівом по два літри води з температурою 50 градусів. Коли вода вбереться, кладуть насіння і засипають поживною сумішшю. Глибина загортання насіння від 4 до 10 см в залежності від грунту і температури повітря. У більш легкий грунт садять глибше.

Сходи гарбуза бояться морозів. Для зменшення ризику пошкодження сходів практикують посадку насінин в одну лунку на різну глибину. Якщо перші сходи загинуть, слідом за ними зійдуть глибше посаджені насіння. Зайві сходи пізніше видаляють.

Посадки потрібно замульчувати. Для прискорення проростання і захисту від весняних заморозків можна прикрити лунку плівкою на дугах, яку прибирають, як тільки встановиться тепла погода.

Сходи зазвичай з'являються через тиждень після посіву. Проріджують їх після освіти одного - двох справжніх листків. У великоплідних гарбузів залишаючи по одній рослині в лунці. У твердокорых і мускатних сортів спочатку залишають за два зросту, після утворення 4 - 5 справжніх листків найслабші видаляють.

Але ні в якому разі не можна їх висмикувати з коренем, інакше можна пошкодити коріння залишилися рослин. Непотрібні сходи акуратно зрізають ножем або відщипують під поверхнею землі.

У гарбуза дуже потужна коренева система, в період росту їй потрібно дуже багато води, особливо під час цвітіння і утворення плодів. Перший раз поливають через тиждень - півтора після посадки, потім знову через півтори - два тижні. Полив повинен бути рясним але не частим. У посушливу погоду перед розпусканням жіночих квіток і під час наливу плодів потрібно рясно полити посадки. Не можна поливати холодною водою і під корінь. Для поливу роблять кільцеву канавку навколо стебла.

Дуже часто можна побачити загниваючі зав'язі на гарбузах з-за того, що не запилилися квітки. Можна робити штучне запилення. Для цього в першій половині дня збирають чоловічі квітки, відривають пелюстки і притискають по черзі два-три пильовика до рыльцу маточки відкритого жіночого квітки.

Гарбуз

Для отримання хорошого врожаю необхідно правильно формувати рослини. Для отримання великих гарбузів у великоплідних сортів залишають не більше трьох стебел з одного зав'яззю на кожній. Видаляються всі безплідні пагони, у червні прищипують рослина над 5 - 6 листом після плоду.

Среднеплодные і дрібноплідні гарбуза прищипують на початку серпня, залишаючи також 3 - 4 листків після плода. На них залишають всі зав'язі і вирізують батоги, на яких немає зав'язей.

Коли батоги виростають до метра, потрібно їх розплутати, розкласти в потрібному напрямку і присипати в декількох місцях землею. Це допоможе утворенню додаткових коренів у міжвузлях, які допоможуть живити рослина.

Гарбуз

Щоб дозрівають гарбуза, особливо великоплідні, не подгнивали, під них можна підкласти дерев'яні дощечки, а на ніч прикривати плівкою. Зробити це потрібно заздалегідь, поки гарбуза ще не дуже великі, інакше можна пошкодити їх. Для захисту від слимаків землю навколо можна посипати попелом і влаштувати пастки для слимаків.

Часто стебла гарбуза лізуть на паркан або альтанку, в такому випадку можна підвісити важкі плоди в сітки. А великі красиві листя гарбуза послужать деякий час живоплотом.

Великоплідні сорти прибирають дозрілими. У дозрілих гарбузів плодоніжка починає всихати. Зазвичай це відбувається до середини вересня. Потрапили під осінні заморозки плоди погано зберігаються. Плоди зрізають гострим ножем, залишаючи пеньок близько 3 - 4 див. Прибирають гарбуза обережно, не пошкоджуючи кору. Зберігають у прохолодних, провітрюваних приміщеннях.

Схожі статті: